Учитель
Ученикам ноги умывати

Прежде же праздника Пасхи, ведый Иисус, яко прииде Ему час, да прейдет от мира сего ко Отцу, возлюбль Своя сущыя в мире, до конца возлюби их

И вечери бывшей, диаволу уже вложившу в сердце Иуде Симонову Искариотскому, да Его предаст

ведый Иисус, яко вся даде Ему Отец в руце, и яко от Бога изыде и к Богу грядет:

воста от вечери и положи ризы, и приемь лентион, препоясася:

потом влия воду во умывалницу и начат умывати ноги учеником и отирати лентием, имже бе препоясан

Прииде же к Симону Петру, и глагола Ему той: Господи, Ты ли мои умыеши нозе?

Отвеща Иисус и рече ему: еже Аз творю, ты не веси ныне, уразумееши же по сих

Глагола Ему Петр: не умыеши ногу моею во веки. Отвеща ему Иисус: аще не умыю тебе, не имаши части со Мною

Глагола Ему Симон Петр: Господи, не нозе мои токмо, но и руце и главу

Глагола ему Иисус: измовенный не требует, токмо нозе умыти, есть бо весь чист: и вы чисти есте, но не вси

Ведяше бо предающаго Его: сего ради рече, яко не вси чисти есте

Егда же умы ноги их, прият ризы Своя, возлег паки, рече им: весте ли, что сотворих вам?

Вы глашаете Мя Учителя и Господа, и добре глаголете: есмь бо

Аще убо Аз умых ваши нозе, Господь и Учитель, и вы должни есте друг другу умывати нозе:

образ бо дах вам, да, якоже Аз сотворих вам, и вы творите

Аминь, аминь глаголю вам: несть раб болий господа своего, ни посланник болий пославшаго его

Святое Благовествование Иоанна

Во Святый и Великий Четверток

Возлюбленнии братия моя и прежелаемии! Собравшеся во Святей Божией Церкви, во еже служити нам Богу Живу Кольми паче Кровь Христова, иже Духом Святым Себе принесе непорочна Богу, очстит совесть нашу от мертвых дел, во еже служити нам Богу живу и Истинну; И сего ради Новому Завету ходатай есть, да смерти бывшей, во искупление преступлений бывших в первем Завете, обетование вечнаго наследия приимут звании /Евр.9:14/., и Святых Пречистых и Безсмертных Христовых Таин, со страхом причаститися. Услышите мене смиреннаго и недостойнаго, не бо аз есмь глаголя и уча вас, но благодать Пресвятаго и Животворящаго Духа; не бо от себе глаголю, но якоже научихся от божественных правил, и богоносных отец: якоже прият Церковь от богомудрых и божественных Апостолов, тако убо сам глаголю аз смиренный, и всех малейший, деяний ваших не знаю, начинаний не разумею, и сего ради Бога бояйся завещаваю, единому комуждо от вас, мужем же и женам, малым же и великим: никтоже от вас повинен греха сый, от своея оглаголаемь совести, прежде покаятися и исповедатися, да дерзнет презирательне приступати, и прикасатися божественному сему огню; ибо бог бо наш огнь поядаяй /Евр.12:29/.

И иже убо верою и страхом приступающыя к Богу и Царю, и Судии всех нас, палит и жжет грехи их, душы же просвещает и освящает, неверныя же и со студом приступающыя палит, и жжет душы их и телеса. Сего ради в вас мнози немощнии и недужливии спят, сиречь умирают мнози неисповедани и непокаянни.

И прочее, братия моя, молю вас и глаголю: никтоже кленыйся, или клятвопреступник, или ложь, или оглагольник, или блудник, или прелюбодей, или мужеложник, или хищник, или пияница, или хульник, или ненависть имеяй на брата, или убийство сотворивый, или волхв, или чародей, или обавник, или восколиятель, или разбойник, или манихей неисповедан и неготов да приступит страшным Христовым Таинам, или прикоснутися, или приближитися; страшно еже впасти в руце бога живаго /Евр.10/: Живо бо Слово Божие и действенно, и острейше паче всякаго меча обоюду остра, и проходящее даже до разделения души же и духа, членов же и мозгов, и судительно помышлением и мыслем сердечным /Евр.4/. Видите убо братия моя, никтоже нераскаян, или неготов, или недостойный приступл, да причастится страшных и Пречистых Христовых Таин.

И рече Господь: Аз есмь, и несть бог разве Мене: Аз убию и жити сотворю: поражу и Аз исцелю, и несть иже измет от руку Моею /Втор. 32:39/. Господь Царь во век и в век века. Ему же подобает всякая слава, честь и поклонение, Отцу и Сыну и Святому Духу, ныне и присно и во веки веков. Аминь.

Иже во святых отца нашего Иоанна, архиепископа Константинопольскаго,
Златоустаго, слово поущательное во святый Великий Четверток.